Een woning kopen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Dit is ‘m! Je hebt eindelijk jouw droomwoning gevonden. Na maanden van speuren op het internet en geduldig wachten, wil je jouw toekomstige nieuwbouwwoning kopen. Bij ons kan je deze woning 100% online kopen, via een makelaar of een combinatie van beiden. Maar, hoe werkt dat eigenlijk?

De eerste stap: Aanmelden

Een belangrijke 1e stap is dat je je bij ons aanmeldt als belangstellende voor de fase waar jouw droomhuis deel van uitmaakt. Dat doe je door bij de woning of het woningtype van je voorkeur, op de button 'Houd me op de hoogte' te klikken en jouw gegevens in te vullen. Maak dan ook gelijk een persoonlijk account aan. Dan krijg je toegang tot extra functies als woningen vergelijken en extra nieuws. Als je je hebt aangemeld ontvang je niet alleen regelmatig een update over de ontwikkeling van de woningen en de wijk, maar je hebt ook meteen de zekerheid dat je de volgende stap kunt doen. Want zodra de verkoop start krijg je van ons een e-mail met de informatie om je direct online in te schrijven voor de bouwnummers van jouw voorkeur.

Voorkeuren doorgeven

Heb jij je voor de start verkoop als belangstellende ingeschreven? Dan ontvang je op de dag dat de verkoop start een e-mail met een link naar de speciale verkooppagina. Op die pagina tref je ook de link naar het digitale inschrijfformulier. Op dat moment is op de website alle informatie beschikbaar waarop jij jouw keuze kunt baseren. Je kunt maximaal 10 voorkeuren doorgeven. Heb je je formulier ingestuurd en wil je nog wat aanpassen? Dat kan. Tot aan de sluitingsdatum is het mogelijk je voorkeuren te wijzigen. De eerdere inschrijving wordt daarmee overschreven. Je kunt je per toekomstig huishouden maar 1x inschrijven.

Toewijzing door Gemeente Beemster

De toewijzing van de woningen in De Nieuwe Tuinderij-Oost wordt verricht door het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Beemster. Kandidaten met een registratienummer van de Gemeente Beemster krijgen voorrang op kandidaten zonder dit nummer. Als er voor een bepaald bouwnummer geen kandidaat is met een registratienummer, dan wordt er geloot tussen de kandidaten zonder registratienummer.

Optie

Nadat de Gemeente Beemster de toewijzing heeft verricht, krijg je via de makelaar bericht als je een woning toegewezen hebt gekregen. Vanaf dat moment heb je een optie op die woning. Heb je helaas geen woning toegewezen gekregen? Dan ben je reservekandidaat.

Wel een woning toegewezen

Wel een woning

Gefeliciteerd! Je hebt een woning toegewezen gekregen. De woning is gereserveerd voor jou; je hebt een optie. Nadat de makelaar contact met je op heeft genomen, heb je een week de tijd om te beslissen of je ‘m wilt kopen. Tijdens deze periode kun je vragen stellen aan ons of de makelaar. Die vragen stel je online of tijdens een fysieke afspraak. Ben je al direct zeker van je zaak, dan maak je een tekenafspraak met de makelaar. Wil je er toch vanaf zien dan kan dat kosteloos en zonder verplichtingen.

Geen woning toegewezen gekregen

Geen woning

Helaas, er waren meer kandidaten dan woningen waardoor je geen woning toegewezen hebt gekregen. Je krijgt hiervan dan een bericht. Maar je kans is nog niet helemaal verkeken. Als iemand afziet van de koop, dan wijzen we opnieuw toe aan de hand van de registratienummers. Misschien heb je in dit geval meer geluk.

Contract tekenen

Je bent nu weer een stapje dichter bij de aankoop van jouw nieuwe woning. Afhankelijk van de keuze die je maakte toen je de optie bevestigde kun je de overeenkomsten (digitaal) tekenen. Dat kan bij de makelaar of als je voor het volledig digitale proces hebt gekozen, gewoon thuis op de bank.

Óf bij de makelaar

Als je het helemaal zeker weet en je wilt het huis kopen, dan maak je een tekenafspraak met de makelaar. Samen lopen jullie de overeenkomsten door voor de grond en voor de bouw van het huis. Heb je daar eventueel nog vragen over dan kan de makelaar die beantwoorden. Na het zetten van jouw handtekening is de laatste stap gezet en begint de volgende fase.

Tekenafspraak bij de makelaar

Óf volledig online

Heb je na het bevestigen van de optie gekozen voor online kopen dan volgen enkele stappen die je moet doorlopen zodat het koopcontract opgemaakt kan worden. Na enkele werkdagen ontvang je een link naar de overeenkomsten in je mailbox. Uiteindelijk plaats je digitaal jouw handtekening en ontvang je de volledig getekende overeenkomsten en een transactiebon in jouw account. Hoe het digitaal ondertekenen precies werkt lees je bij de veel gestelde vragen en in jouw account.

Volledig online je huis kopen

Jouw woning!

Na het tekenen is jouw droomwoning dan ook écht jouw eigen woning! De bouw start op het moment dat minimaal 70% van alle woningen in het project is verkocht. Én als aan alle andere opschortende en ontbindende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst is voldaan. Hierover ontvang je van ons dan uiteraard een bericht. Samen met de aannemer maak je afspraken over het meer- en minderwerk en andere wensen over jouw woning. Vanaf de start van de bouw is de aannemer jouw vaste aanspreekpunt. Via e-mail houden we je op de hoogte over de andere ontwikkelingen in jouw nieuwe buurt.

Jouw huis financieren Alles over de financiering
Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen