Geschiedenis De Beemster

Aan het begin van de 17e eeuw werd met 50 molens begonnen met het droogmaken van de Beemster. De strakke symmetrische verkaveling van toen is vandaag de dag nog zichtbaar in het landschap. Sinds 1999 staat Droogmakerij de Beemster op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, zodat deze bijzondere omgeving ook bewaard blijft voor komende generaties. 

Wereldmonument De Beemster

De polder, die in 1612 droog viel, heeft een eigen en sterk imago als wereldmonument op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het werelderfgoed predikaat is een kwaliteitscertificaat. Het is de feitelijke bevestiging dat de Beemster als woon- en werkgemeenschap en uniek cultuurlandschap een eigen identiteit bezit waarin nut, noodzaak en schoonheid moeiteloos samengaan.

Werelderfgoed

Gemeente Beemster omvat het hele cultuurlandschap van werelderfgoed de Droogmakerij De Beemster. Daarin liggen het centrumdorp Middenbeemster, de woonkernen Zuidoostbeemster, Westbeemster en Noordbeemster. Verder is er een aantal buurten zoals de Klaterbuurt, Halfweg en de Blikken Schel. Beemster in de 21ste eeuw is een moderne, agrarische gemeente die haar oorsprong en status als bijzondere droogmakerij met de stoere stolpboerderijen en historische dorpen koestert.

nieuwbouw zuidoostbeemster werelderfgoedlijst

Unieke verkaveling

Droogmakerij De Beemster onderscheidt zich van andere droogmakerijen elders in de wereld door het in 1612 toegepaste verkavelingspatroon. Dat patroon bestaat uit een raster van vierkanten. Volgens de klassieke opvattingen is dat een volledig harmonieus geheel. Een symmetrie die in de Gouden Eeuw als de absolute perfectie gold. Vanwege deze unieke verkaveling bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij De Beemster tot werelderfgoed.

nieuwbouw zuidoostbeemster werelderfgoed verkaveling
Benieuwd naar de wijken? Proef de sfeer in De Nieuwe Tuinderij
Nieuwsgierig naar de omgeving? Bekijk de foto's