Logo Logo

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Vragen over de financiering

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Wanneer start ik met betalen?

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris. 

Wat is bouwrente?

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Wat is transportrente?

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.

Wat zijn de financiële voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning t.o.v. een bestaande woning?

Bij de financiering van een nieuwbouwhuis krijg je een aantal voordelen. Zo kan je voor de financiering van jouw nieuwe huis meer lenen dan voor de meeste bestaande woningen.

Omdat de overheid energiezuinigheid wil stimuleren is afgesproken dat kopers van woningen die energiezuinig zijn, extra financieringsruimte krijgen in de hypotheek die ze willen afsluiten. En dat kan fors oplopen.

Zo heb je bij een nieuwbouwhuis standaard € 9.000 meer financieringsruimte, bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000.

Daarnaast hebben de hypotheekverstrekkers vaak ook eigen regelingen om energiezuinigheid te stimuleren. De Rabobank kent sinds kort de Rabo GroenHypotheek voor woningen met een EPC lager dan 0,26.

Verder koop je een nieuwbouwwoning 'vrij op naam'. Dit betekent dat de meeste extra kosten voor de bouw en overdracht van huis en grond al is verwerkt in de prijs van het huis zelf. Voorbeelden zijn de notariskosten voor de overdracht van het nieuwe huis en makelaarskosten. Dit levert je al snel een paar duizend euro.

Vragen over het gebied

Wat wordt de sfeer van het gebied?

Het is een gebied met een dorps karakter. Je woont hier met weidse uitzichten in een landelijk gebied.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Ja, er gaat een bus naar Purmerend en vanuit Purmerend kun je gemakkelijk naar Amsterdam of Schiphol (30 min).

Waar kan ik informatie vinden over Zuidoostbeemster?

Op de website van De Nieuwe Tuinderij hebben wij een tabje omgeving waaronder je informatie over de plaats Zuidoostbeemster kunt vinden.

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in Zuidoostbeemster?

Er zijn 3 basisscholen in de gemeente Beemster, voor de middelbare school moet je naar Purmerend. Op de gemeentesite van de Beemster kun je meerdere kinderopvangcentra's vinden.

Welke sportvoorzieningen zijn er in De Nieuwe Tuinderij?

Met name voetballen, zwemmen en paardrijden kan goed in de Beemster. Er zijn verschillende clubs. Zie daarvoor de website onder het kopje voorzieningen/ sport.

Zijn er in de directe omgeving al voorzieningen zoals winkels en horeca aanwezig?

In Purmerend kun je goed terecht om te shoppen of op stap te gaan. 

Wat wordt er naast het project gebouwd? Omliggende bebouwing?

De wijken West en Oost omvatten voornamelijk woningbouw

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het gebied?

Je kunt je op deze website inschrijven als belangstellende. Per mail word je op de hoogte gehouden en ontvang je bericht zodra er prijzen bekend zijn, wanneer de verkoop start en overige informatie. Voor nieuwbouwwoningen in de Beemster geldt ook het registratiesysteem van de gemeente Beemster. Kandidaten die beschikken over een registratienummer, hebben voorrang bij de toewijzing. De toewijzing geschiedt op volgorde van registratienummer. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de gemeente Beemster

Vragen over de wijk

Hoeveel nieuwe woningen worden er in de wijk gerealiseerd?

In De Nieuwe Tuinderij komen in totaaal circa 475 woningen. Dit geldt voor West en Oost tezamen.

Wat voor soort woningen komen er in de wijk?

Er komen verschillende woningen in de wijk. Zoals rij- en hoekwoningen met of zonder garage, 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen. 

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod? En zo ja wie is de verhuurder?

In dit plan komen geen huurwoningen.

Zijn er ook starterswoningen gepland?

Niet per definitie starterswoningen. 

Worden er ook sociale koopwoningen gebouwd?

Nee, in dit plan komen geen sociale koopwoningen. 

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Je kunt parkeren op eigen terrein bij de 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen. Bij sommige hoekwoningen is dit ook mogelijk. Bewoners van de rijwoningen kunnen parkeren tussen de woonblokken op straat. Het is een ruim opgezette wijk met openbare plekken in de wijk.

Is/blijft parkeren gratis?

Vooralsnog is parkeren in de wijk gratis, de verwachting is dat dit ook zo blijft. Echter kan de gemeente dit aanpassen.

Komen er nieuwe wegen in de wijk?

Het gebied is zo ontwikkeld dat de wegen die er nu zijn blijven en niet worden uitgebreid.

Komt er ook een speeltuin of speelweide?

Ja, er is een grote speeltuin, De Spelemei.

Is er een honden uitlaatplaats in de buurt?

Nee geen speciale hondenuitlaatplaats. Er is wel genoeg natuur in de omgeving.

Wanneer start de verkoop van het project?

De fases 1 t/m 7 in het westelijk zijn uitverkocht. Wij verwachten na de zomer van 2018 in verkoop te gaan met het oostelijk deel.

Hebben de woningen een tuin? Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen?

Alle woningen hebben een tuin. De Ligging is per bouwnummer verschillend. Je kunt deze informatie vinden bij de bouwnummers.

Zijn deze woningen al een keer eerder gebouwd zodat ik ze kan bekijken?

Er zijn eerdere fases geweest die je kunt bekijken. Dan zie je meteen de wijk en soort bouw. 

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

Voor het oostelijk deel is op dit moment nog geen vergunning.

Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de eerste woningen opgeleverd?

De bouwtijd is nog niet bekend. Zodra we in verkoop gaan zal meer duidelijkheid zijn over de start bouw en verwachte opleverperiode.

Hoe rijdt het bouwverkeer naar de locatie?

Dit is nog niet bekend en zal kort voor de start bouw bekend zijn bij de aannemer. 

Vragen over het huis

Welke makelaar verkoopt de woningen?

Sopar Makelaardij en Hoekstra van Eck Makelaardij.

Is mijn favoriete woning nog beschikbaar?

Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van jouw favoriete huis neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (in optie, vrij of verkocht) kun je ook op de website zien bij het woningaanbod

Zijn er al brochures beschikbaar?

Als er een brochure van een fases beschikbaar is, dan kun je deze online downloaden. Deze vind je onder het woningaanbod en downloads. 

Wanneer gaat de volgende fase in verkoop?

Wij verwachten na de zomer van 2018 in verkoop te kunnen met de eerste woningen in het oostelijk deel. 

Kan ik een bezichtiging inplannen?

Nee, de woningen zijn nog niet gebouwd. Je kunt wel de vorige fases bekijken in de wijk. 

Ik kan niet bij de (start verkoop) manifestatie zijn, kan ik alle informatie ontvangen?

Alle informatie zal ook online beschikbaar worden gesteld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de brochure, de bouwtekeningen, de meerwerklijsten etc. Op de website kun je op je gemak nog eens alles nalezen en zelfs downloaden als je dat wilt.

Wie bouwt de woningen?

De woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.

Welke woningen worden er eerst gebouwd en welke volgen daarna?

Dit is nog niet bekend, de aannemer kan je meer vertellen vlak voordat de  bouw start.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?

Er zijn mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject. 

Wanneer kan ik bij de kopersadviseur van de aannemer terecht?

Zodra je de woning gekocht hebt. 

Zijn er al prijzen voor meerwerk opties bekend?

De prijzen voor grote meerwerkopties staan op de prijslijst zodra die gereed is. Hierop staan bijvoorbeeld de prijzen voor een uitbouw, dakkapel, dakramen etc. Tijdens het verkoopgesprek ontvang je de volledige optielijsten.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Standaard komt er géén keuken in, maar je kunt wel gebruik maken van de projectaanbieding van keukenleverancier Bruynzeel Keukens.

Wie is de leverancier van de keuken?

Dat is Bruynzeel Keukens.

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Ja, de woningen worden standaard voorzien van sanitair van Villeroy & Boch.

Waar kan ik terecht voor de inrichting van de badkamer?

Bij een nog nader te bepalen sanitairshowroom.

Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?

De woning kan casco worden opgeleverd, in samenspraak met de aannemer. Hij zal de aansluitpunten opleveren zoals deze in de basis zijn bedacht. Dit kan wel invloed hebben op garanties die er op de woning zitten. 

Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?

Zodra deze beschikbaar zijn komen ze op de website per bouwnummer te staan.

Welk energielabel heeft de woning/het appartement?

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Overige vragen

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwwoning kopen?

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw.

Wanneer wordt gestart met de bouw?

In ieder geval dient er 70% van de woningen verkocht te zijn. Verder zijn er nog een aantal aanvullende voorwaarden die in het contract opgenomen worden (opschortende voorwaarden). Indien aan alle voorwaarden voldaan is, krijgt de aannemer opdracht om het project te bouwen.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Er is altijd een vorm van overlast wanneer er gebouwd wordt. Aan een zijde grenst het plan aan de bestaande bouw. 

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling of Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor meer informatie: www.swk.nl of www.woningborg.nl. 

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van SWK.

Van wie koop ik de woning?

De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

De inschrijfperiode sluit circa 1 a 2 weken na de start verkoop. De toewijzing vindt plaats op basis van het registratienummer van de gemeente Beemster. De toewijzing op basis van registratienummer vervalt per 2025. Lees er meer over op de website van de Gemeente Beemster

 

Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?

Na het informatieve gesprek met de makelaar waarin de (concept) contractstukken ter bestudering zijn overhandigd, volgt een periode van circa een week waarin je vragen kunt stellen. Na deze periode kun je aangegeven over te willen gaan tot aankoop van de woning en heb je derhalve een optie. Deze optie is vrijblijvend. 

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Na het informatieve gesprek met de makelaar waarin de (concept) contractstukken ter bestudering zijn overhandigd, volgt een periode van circa een week waarin je vragen kunt stellen. Na deze periode kun je aangegeven over te willen gaan tot aankoop van de woning en heb je derhalve een optie. Deze optie is vrijblijvend. 

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?

Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Wat betekent koopsomindicatie?

Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% btw) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?